להבדיל מטיפול אישי בו ישנו מטפל אחד ומטופל אחד, בטיפול קבוצתי ישנם מספר מטופלים עם מנחה אחד או יותר כשמטרת הקבוצה היא לספק פלטפורמה בה יוכל כל אחד מהמשתתפים לחלוק את בעיותיו ומצוקותיו ועל ידי הדינמיקה הקבוצתית למצוא את הכלים ודרכי ההתמודדות עם בעיות ומצוקות אלו.
טיפול קבוצתי - מטרות
טיפול קבוצתי מאפשר לכל אחד מהמשתתפים לקפוץ ישר למים ולא רק להתנהל בתיאוריות, בשיחות, בתכנונים ובהסקת מסקנות כפי שקורה בפסיכותרפיה מילולית קלאסית. כאן חווה המשתתף אינטרקציות בלתי פוסקות עם שאר המשתתפים ומשנה או מאמץ דפוסי התנהגות בזמן אמת. קבוצת המשתתפים מהווה את המקום הבטוח לחשוף בפניו מצוקות ולבטים ולהתמודד איתם ביחד, מה שלא מאפשר טיפול פרטני עם פסיכולוג.
במהלך טיפול קבוצתי נחקרים דפוסי ההתנהלות, האסוציאציות החופשיות, התגובות הרגשיות, הזכרונות, החלומות, היחסים הבינאישיים של כל אחד מהמשתתפים ויחדיו יש להם את האפשרות לפענח את נבכי הנפש ולרכוש כלים פרודוקטיביים להתנהל מול העולם, בין אם זה בקשר זוגי, בין אם זה במסגרת העבודה, בין אם זה בקשר חברי ובין אם זה במסגרת המשפחה. טיפול קבוצתי מעניק לכל משתתף כלים מאוד חשובים להתנהלות נבונה מול העולם: שיפור דפוסי תקשורת, חיפוש אחר חלופות התנהגותיות ומילוליות אפקטיביות יותר, התמודדות עם מצבי לחץ וסטרס, היכולת להתמודד עם החלטות חשובות והיכולת להתחזק למרות המצוקות וקשיי החיים.
טיפול קבוצתי מכיל בממוצע 8-10 משתתפים ושני מנחים, כאשר בדרך כלל ישנה הקפדה על משתתפים קבועים, למרות שקיימות גם קבוצות המאפשרות תחלופה של משתתפים.
לא תמיד טיפול קבוצתי מגדיר יעדים מראש (למרות שבהחלט ישנן קבוצות המגדירות יעדים ברורים שאליה מועדות פני הקבוצה) והיעדים נבנים ביחד עם הבניית האינטרקציות והדינמיקה הקבוצתית. קיימים גם טיפולים קבוצתיים המשלבים טכניקות אומנותיות כגון, הפסיכודרמה.